7 octombrie 2016

Cat dureaza sa iti construiesti o casa de baloti?


Weekendul trecut am pus tigla pe casa....De fapt, ca sa fiu mai exacta baietii au pus tigla pe casa: arhitectul meu, fratele lui, tatii nostri si doi prieteni. La fix, inainte de a incepe ploile de toamna. Acum ne-am linistit. Poate ierna casa asa. Am mai putea face multe lucruri toamna aceasta, dar nu e obligatoriu.
Cat dureaza sa iti construiesti o casa de baloti? Daca tu mi-ai pune aceasta intrebare, nu ti-as raspunde.
Stii bancul acela:
Un calator, ajuns la rascruce de drumuri il intreaba pe un bade care statea sprijinit in bata lui:
Bade, incotro ii Cluju’?
Badele ii arata incotro sa o ia.
Si in cat timp ajung?
Badele nu-i raspunde, iar dupa ce calatorul porneste si merge o bucata de vreme, badele ii striga din urma: in 2 ore.
Asa e si cu construitul casei din baloti. Daca tu stii cat te tin balamalele, cat timp ai , cati bani ai adunati, cat de priceput esti la a bate un cui, eu nu am de unde sa stiu. Daca vei avea muncitori.. am vazut echipe harnice, dar si muncitori impiedicati care nu intelegeau ca tigla se pune una langa alta fara spatiu cand se aseaza pe casa (cei de anul trecut, caci cei de anul acesta au fost minunati!). :) La toate acestea se adauga conditiile meteo. De exemplu, uite cum este afara acum. Daca pentru azi era planificata o faza de tencuit pe exterior, s-ar fi amanat (azi ploua). Daca ploile tin o saptamana, se amana o saptamana.
Pot insa sa spun cum a fost la noi. In general o echipa de minim 3 oameni avanseaza bine la o casuta. Doi pot lucra, dar chestii simple, iar 1 daca e singur se plictiseste si se demoralizeaza ca merge incet si pentru fiecare chestie e nevoie sa se duca el. Deci retine, cifra 3.
Sunt anumite faze care merg mai repede daca sunt mai multi oameni: cum ar fi sapatul fundatiilor, daca nu faci cu utilaj; pusul tiglei pe casa sau montatul balotilor in pereti, tencuitul. Cu cat ai mai multi oameni pe santier, cu atat ai nevoie de cineva bun la coordonare, sa nu se incurce muncitorii unii pe altii, dar nicisa nu stea. Pot sa spun ca anul acesta am estimat mai bine cat dureaza anumite etape de constructie, fata de anul trecut cand am inceput si credeam ca terminam mult mai repede. Eu cred ca la a 3-a casa facuta in stilul acesta o sa pot face un grafic de esalonare lucrari cat de cat aproape de realitate.

Suntem obisnuiti in ziua de astazi ca lucrurile sa se intample repede. Dintr-un clik , de ce nu? Vedem pe youtube cat de simplu si rapid este sa iti faci o casa. Mai ales daca face altcineva, vin si intr-o zi au montat-o :) OAU! Sa stii ca pentru casele care se monteaza intr-o zi au lucrat altii luni , chiar ani sa perfectioneze sistemul, sa il proiecteze, sa ii gandeasca toate detaliile, apoi au produs-o in fabrica,  iar ce vezi tu ca se monteaza pe santier este 10 % din efortul depus. 
Eu pot sa iti zic un lucru: o casa e un proiect pe termen lung, chiar daca o faci tu sau o fac altii pentru tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu