25 aprilie 2016

A plecat toata broscaria?


Apa ramane in continuare caracteristica acestui sit. Este multa si are un mare potential. Acum un an prin martie terenul nostru era "tot o apa s-un pamant" (fele-apa-fele-viz) , uite aici.
Acum, lacul a preluat o buna parte din apa din sol, insa paraiasul care curge prin santul ce inconjoara proprietatea pe laturile vest si nord ramasese o sursa de apa care se infiltra in sol in tot terenul.
Ne-am gandit sa il directionam direct in lac, sa nu mai inconjoare si sa nu se mai infiltreze in teren.
Asadar, din coltul sud-vest , intra pe o teava paralela cu latura sud pana in lac, de unde se scurge mai departe, de-a lungul gardului est.

Traseul lui initial vest-nord; iar acum este deviat pe traseul sud-est.
Spre surprinderea noastra, dupa o saptamana de aport de apa proaspata in lac, broastele s-au mutat toate in lacul vecinului si matasea broastei de pe lac s-a imputinat considerabil. Suntem curiosi sa vedem in continuare cum isi va schimba fata lacul nostru... este fascinant.
Investitia a fost mica, cam 200 de lei cat a costat teava de PVC cu diametru de 20 cm si lungime 6 metri. O parte din paraias merge pe la suprafata, (momentan prin niste jgheaburi vechi), dar pe viitor vom face niste trasee frumoase, sa-ti fie mai mare dragul sa te uiti cum susura apa prin ele.
Varianta clasica era sa betonam santul , mult mai scumpa si nu am fi avut aport de apa proaspata in lac. Poate ca la un moment dat il vom impermeabiliza insa , inca nu.
Solutia nu ne-a venit de la inceput, dar uite ca ideile permaculturii de a nu te grabi, de a observa terenul un an inainte de a interveni in el,  nu sunt chiar mancatoare de timp si amanari, ci se dovedesc a fi benefice. Nu suntem siguri ca este solutia finala, avem inca in plan sa mai sapam un lac mai mic in coltul nord-est, inainte de a iesi apa de pe proprietate, sigur acest lucru va remodifica dinamica lacurilor, legate intre ele.
Dar toate la timpul lor.
Arhitectul nostru a fost cel care a lucrat cel mai mult: cu cizmele in sant a lopatat destul de sustinut.
Desigur, am avut ajutoare de toate varstele, fiul nostru si copiii vecinilor au chibitat si ei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu