16 august 2015

Casa XS, proiect pilot costruit din baloti de paie



Ascultand de unul dintre principiile permaculturii, pot sa zic chiar preferatul meu care spune "Incepe cu ceva mic", ne-am decis sa facem intai un proiect pilot, unde sa incercam si sa testam tehnicile, sa ne facem mana. Astfel, vom construi intai anexa, care va fi multifunctionala. La inceput o vom folosi ca o macheta de studiu la scara 1:1, apoi va deveni locuinta temporara, baraca (lux) de organizare de santier, pe viitor buctarie de vara, cine stie atelier de proiectare, de pictura pe sticla a cioburilor mele unicat.... si multe cate altele mai facem noi.
Deci este mai mult decat utila, este necesara.

Dimensiuni exterioare 6X4 m  (Extra Small),  la interior rezultand un spatiu de 5X3 m. Si fiindca tot este de test, o vom termoizola cu baloti pe toate partile: pardoseala, pereti exteriori si acoperis. Vreau sa o locuim la iarna, o saptamana,  cand e frigul mai mare in ianuarie sa vedem ce inseamna o casa izolata asa.
Ai spune ca suntem nebuni cu terenul acesta apos sa ne termoizolam si placa cu baloti. Ei bine, casauta va fi pe picioruse, ridicata de la sol, si va bate vantul pe sub ea, cam 30 cm (o palma buna). Cat sa incapa pisicile si cainii si sa nu le placa sobolanilor sa faca cuib.
E o casuta cuminte, cu acoperis cu doua ape, la 45 grade.
La interior va fi o zona de zi, o baie si o supanta unde se va putea dormi. Supanta in cazul nostru este ca o mansarda partiala, adica imagineaza-ti o camera mare care merge pana sub acoperis si se vad pantele acoperisului si partial este impartita in doua, poti urca si dormi acolo sus. Iar din zona de unde dormi poti vedea jos, in zona de zi. Poate intelegi mai bine din desenul de mai sus.


Structura: 
Fundatii: 6 blocuri de fundare,4 la colturi si inca 2 la mijloc pe laturile lungi. Sunt ca niste stalpi mai mari, de 60X60 cm care merg in adancime pana la 1,30 de la pamant in jos (acolo avem noi terenul bun de fundare) si mai ies inca 30 cm inafara. (urmatorul post va fi despre fundatii mai pe larg, fiindca deja le-am turnat)
Stuctura de rezistenta a zidurilor va fi prefabricata din elemente metalice. Am tot studiat noi lemn, metal si le-am pus in balanta si am zis ca incercam cu metalul, desi e neobisnuit si nu se incadreaza in "natural". Uite de ce:
-lemn uscat n-ai de unde, e mai greu.
- mester sa ne faca structura asta mica n-am gasit si noi nu suntem dulgheri. I-ar lua mai bine de o saptamana sa o ridice echipei de 2-3 oameni. Plateste-le manopera, mancare si nu sunt multumiti ca nu au prins o lucrare calumea.
- structura metalica este din profile C (ca cele de la gipscarton, dar putin mai late si din tabla mai groasa), se produce intr-o zi in fabrica si o montam noi  doi si cu un prieten in 2- 3 zile.
- Este 100% reciclabila, adica daca o dam in bara si vrem sa desfacem casa, balotii si tencuiala de argila se vor intoarce la mama lor pamantul prin compostare si metalul se desface ca atare si se va refolosi
- Structura va fi montata pe interior iar balotii o vor inconjura la exterior, neavand astfel punti termice sau probleme de condens.
- Inclusiv pardoseala si acoperisul stau pe acesta osatura metalica.

Finisajele: 
Tencuieli de argila la interior  si amestec de var pe exterior, iar la baie ne vom invata cu tadelakt (o tencuiala naturala rezistenta la umiditate)
Pardoseala din zona de zi va fi sapa de argila. Poate punem si un circuit de incalzire in pardoseala in ea si vom studia ulterior cum merge cu apa incalzita in compost afara (De viitor- va ramane o poveste pt altadata)
La supanta, peste baie vor fi podele. Poate ca intradosul acoperisului va fi din lambriuri daca ne vom da seama ca ne va fi greu sa tencuim pe plan inclinat de jos in sus.
Un grad de imperfectiune pot sa accept la tencuieli, dar nici valurile Dunarii nu vreau sa vad acolo.

Geamurile:
Tamplarie de lemn cu geam de tip termopan, vom avea si o lumina zenitala in acoperis .

Hmmm. .. zici ca am scris memoriu tehnic de arhitectura la casuta. Sper ca nu v-a plictisit :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu