1 iulie 2015

Atelier de tiglarit traditional pentru arhitecti si studenti arhitecti 24 iulie-2 august 2015


Asociația Monumentum organizează în cadrul proiectului Meșteșug si patrimoniu. Tiglaritul în viziunea arhitecților în colaborare cu Prietenii Școlii de la Bunești, OAR Mureș și  Grupul Rural al OAR,  un atelier complex de tiglărit tradițional și de restaurare pentru un număr de 10 arhitecți și studenți arhitecți, care se va desfășura între 24 iulie-2 august 2015.


Atelierul va avea loc în satul Apoș din județul Sibiu, la țiglăria tradițională inaugurată în luna iunie de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales. Cursanții vor trece prin toate etapele confecționării țiglei tradiționale care va fi folosită în cadrul atelierului pentru restaurarea unei cladiri istorice din localitate. O parte din țiglele confecționate în cadrul atelierului vor fi donate Asociației Prietenii Școlii de la Bunești pentru realizarea învelitorii sălii de mese a campusului de la Bunești.

Proiectul este finantat de catre OAR si cofinantat de catre Global Heritage Fund UK.

Activități în cadrul atelierului:

-        confectionarea unui număr de 6000 de țigle traditionale.
-        vizită la doua ateliere meșteșugărești similare 
-        vizită la Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, expoziția de țigle istorice
-        restaurarea învelitorii și a fațadei unei clădiri istorice din localitate folosind țigla confecționată manual, sub îndrumarea specialistilor asociației 
-        schimb de experiență : vizita a participanților școlii de vară de la Bunești la țiglăria de la Apoș. 
-        editarea unei broșuri cu detalii din cadrul atelierului
-        realizarea unei expoziții itinerante despre tiglăritul tradițional și secvențe din cadrul atelierului realizate de către participanți

Proiectul își propune familiarizarea arhitecților și a viitorilor arhitecți cu învelitoarea tradițională și responsabilizarea lor față de patrimoniul rural printr-un atelier practic care explorează materialele naturale de construcție în sensul programelor și nevoilor de locuire contemporane.


Rugam arhitectii interesati sa participe in cadrul atelierului sa se inscrie la :

tel. 0746319869, arh. Eugen Vaida, Asociatia Monumentum
tel. 0745327437, arh. Katalin Moscu, Grupul Rural al OAR

Participare in limita locurilor disponibile.

Echipa Monumentum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu