2 februarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case - 4 -

V-am tot povestit eu despre principiile permaculturii, poate v-am plictisit. De fapt, eu m-am plictisit de ele si am facut o pauza. :) Insa revin si nu le abandonez inainte de a le parcurge pe toate, fiindca ele functioneaza impreuna, nu poti tine cont doar de unele si de altele nu. Asa ca hai sa vedem si celelalte ce zic.
Despre celelalte principii poti citi AiciAici si Aici

O vizita de iarna la teren iti poate da multe informtii: unde s-a cumulat apa, unde se topeste zapada mai tarziu, unde apune soarele , etc. 
Locul viitoarei balti, puiu incerca gheata.
Aici se topeste cel mai tarziu zapada
Au mai ramas neabordate 3 principii.


Obtain a yield (Obtine o recolta)
Daca am vorbi despre recolta din gradina este evident ce vrea sa spuna: cultiva astfel incat sa ai ce sa mananci. Dar referitor la casa, aceasta poate deveni un producator. De energie electrica, de exemplu, atunci cand compania Electrica va cumpara si de la cei care produc mai putin- poate deja se intampla, parca am citit undeva dar nu sunt sigura. Sau de ingrasamant pentru gradina ta, atunci cand ai toaleta uscata si compostezi KK-ul . Acoperisul casei este o suprafata destul de mare de pe care poti colecta apa de ploaie. Noi avem acoperiti cam 140 mp la sol (caci avem streasina larga) iar daca vom alege varianta de invelitoare din tigla, sigur vom colecta si apa de ploaie. Fiecare picatura conteaza! Apa este asa de necesara si e pacat sa o lasi sa "mearga la vale". In tara noastra lunile de vara iunie- august sunt prea secetoase pentru a avea o recolta buna de legume de sezon. Sigur, se poate si fara aport, cu mult mulci si daca cresti doar anumite plante (vinetele nu iti vor creste niciodata doar cu soare si apa din pamant, fie el super mulcit) . Sunt rari anii in care gradina sa nu aiba nevoie de aport de apa. De aceea o rezerva in plus e binevenita. Insa cea mai mare cantitate de precipitatii care iti foloseste in gradina cade iarna- primavara si mai putin vara- toamna. Deci va fi nevoie de un rezervor mai mare in care sa acumulezi, poate un lac (dar si aici evaporarea va fi mare cand e cald, poate vrei sa il umbresti). Mai poti alege acoperisul inerbat si in acest caz pamantul impreuna cu vegetatia care va creste pe casa vor deveni niste inmagazinatori de apa.

Design from patterns to details (Proiecteaza dinspre model spre detaliu)
Cand faci designul casei pe terenul tau pornesti de la"the big picture" si apoi intrii in detalii. Te gandesti la o aranjare in mare a elemntelor pe teren tinand cont mai ales de relatiile dintre ele, astfel incat sa te ajuti . Aici intervine foarte mult zonificarea si sectorizarea, unelte de design despre care o sa mai vorbesc. De exemplu, amplasezi casa tinand cont de soare, de caile de acces, de panta terenului, de activitatile tale, de vecinatati, de pomii existenti maturi pe care vrei sa ii pastrezi.. etc.
De exemplu am proiectat o casa pe un teren care avea un visin drag proprietarului, destul de "in drum". Mie mi-a placut ca tema proiectului era si sa facem casa astfel incat sa scape visinul. Dar asta ne-a dat putina bataie de cap si emotii...
Este asa de usor sa te pierzi in detalii si sa uiti de la ce ai plecat , incat de multe ori e bine sa revii iarasi la privirea de ansamblu , chiar daca tu esti departe avansat in detalii. 

Intergrate rather than segregate (Integreaza, nu segrega)
Asa cum integram gainile in livada si nu le tinem inchise in curtea lor; la fel putem integra mai multe functiuni in acelasi spatiu. Imi place sa ii zic spatiu de zi , si acesta pote fi deschis: acolo unde gatesti, mamanci, stai la povesti, te tolenesti pe canapea, stai pe net, citesti o carte, sau asculti muzica. Casa noastra are doar doua camere separate, dormitorul nostru si al lui David, cateva anexe (camara, WC si baie) in rest e un open-space.

Ș-am încălecat p'o șa, ș-am terminat cu principiile așa.  

Un comentariu: