6 ianuarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case -1 -

Foto:  Principiile permaculturii (roata mare) si eticile permaculturii (roata din mijloc).

Nu credeam ca am sa "frec" atat planul casei noastre. Asa spunem noi cand tot modificam si tot mai gasim o idee care pare mai buna. Eu cred ca si in timpul constructiei o sa mai modificam (Acum stiu ca citind, i se ridica parul in cap arhitectului meu, care se intampla sa fie si sotul meu). Dar chiar el a zis ca "nu stim ce o sa facem, dar sigur o sa ne distram de minune" (cu mine). Asta era in contextul in care am facut o modificare si am revenit inapoi la situatia initiala in mai putin de 5 minute.
Ei si ce-i daca ma schimbam pe ici, pe colo (nu prin partile esentiale),  nu trebuie sa fim rigizi , doar evoluam, cunostintele noastre sunt tot mai aprofundate in timp ce lucram si in timp ce construim.
Spunand acestea, contrazic arhitectii care sustin ca " nu mai schimbi nimic dupa ce incepe santierul, fiindca dai totul peste  cap". Au si ei dreptatea lor, o schimbare atrage dupa sine mai multe schimbari pe care nu le observi din prima. Iar la o constructie clasica care implica mai multi specialisti in proiectare, altii in executie si altii fiindbeneficiarii, e greu sa urmaresti.
Uite un beneficiu in a-ti proiecta si construi casa singur: cand faci o schimbare, tu fiind si beneficiarul si proiectantul si dirigintele de santier  si unul dintre mesteri e mult mai simplu.



Revenind la titlu: permacultura nu este doar gradinarit. Pentru mine, ea este o unealta de design a modurilor de trai sustenabile (are multe definitii complexe  pe care leputeti gasi pe net).
Permacultura se bazeaza pe 12 principii si 3 etici.  Principiile ei se pot aplica in toate domeniile vietii, cum ar fi locuirea. Hai  sa vedem cum se aplica in cazul constructiilor aceste principii si etici.

1. "Apply self regulation and accept feed back" , "Accepta feed-back si adapteaza-te la el" adica in timp ce aplici designul pe care l-ai facut analizeaza daca e bine ceea ce iese si fi deschis la feed back. In cazul de fata in camera lui David nicicum nu imi iesea o soba generoasa si un pat pe aceeasi latura. ori aveam o soba mica si patul de-a lungul unui perete interior, ori o soba buna dar patul pe perete exterior si nu vroiam asta. Pana cand am vazut o imagine care m-a fermecat cu o soba mai joasa, ca un paralelipiped care iese spre camera si care m-a incurcat si mai mult cu patul, dar uite ca am gasit o solutie.

2. Am aplicat  principiul: "creatively use and respond to change", "foloseste si raspunde in mod creativ schimbarii". Oricum vroiam un pat suprainaltat, e mai fain si am castigat mai mult spatiu sub el pentru depozitare si o soba cool.  (Vezi camera lui David)

3. "Catch and store energy", "Capteaza si inmagazineaza energia": casa este termoizolata pe exterior cu baloti de paie (acesta e un material bun termoizolant, dar nu inmagazineaza caldura). Ea are geamuri spre sud pentru a capta soarele de iarna, si a ajuta incalzirea. Suprafetele pe care vor ajunge razele solare sunt inmagazinatoare de caldura, sunt materiale cu inertie termica mare (adica absorb caldura incet si o degaja la fel de incet). Ele sunt: pardoseala de argila sau piatra si zidurile interioare de caramida. Vara, cand soarele este mai sus casa are o streasina care va lasa umbra pe geamuri (nu chiar pana jos). Vom folosi si obloane si plante cataratoare anuale (fasole, zorele) pentru a ajuta umbrirea de vara.   Vantul predominant bate dinspre nord. Pe aceasta fatada sunt numarul de geamuri minime. Stii cum raceste vantul casa? Asa cum racesti tu ceaiul cand sufli in el. Vom planta o bariera de vant intre casa si strada.
Foarte multa caldura se pierde prin acoperis (stim ca aerul cald se ridica in sus). De aceea am ales sa avem o casa parter si planseul va fi izolat tot cu un rand de baloti de paie, peste care va fi pod- cu rol de "amortizor" intre planseu si exterior.
Sobele care vor incalzi casa vor fi astfel construite incat fumul sa aiba cale lunga pana va iesi din casa, incalzind o soba mai mare care va inmagazina caldura pe termen mai lung. Astfel se vor folosi mai putine lemne decat la o soba de teracota clasica.
Si sera  va inmagazina caldura, dar  nu lucreaza la capacitate maxima.  In mod normal se ampalseaza pe sud, dar la noi e pe vest. Vom avea grija cu supraincalzirea de vara. Poate fi o greseala acel geam mare din dormitorul matrimonial spre sera, daca nu o vom umbri partial cu vegetatie.

-va urma-

Intre timp dati un ochi la plan (nordul e in sus)  si un feed- back nu strica niciodata.








Un comentariu: