2 martie 2012

Germinare



Astazi chiar am de gand sa fac doar ceea ce imi place! Profit ca mi-am mai revenit din raceala si sunt inca "in concediu". Inceputul anului acesta a fost cam precipitat si de-abia acum incep sa respir!
Mi tii minte cand eram mici, la scoala primara si puneam seminte de fasole la incoltit in vata imbibata in apa? Eu mi-am amintit acest procedeu. Poate ca e printre putinele lucruri practice cu adevarat utile invatate la scola (ei, ca si cantitate sunt multe, dar aici ma refer raportat la maldarul de informatie inutila pe care am inmagazinat-o temporar in creier in timpul a muuuultor ani de scoala, informtie care s-a dovedit destul de repede fara folos iar creierul a sters-o lasand doar timpul pierdut in van- dar asta este o alta poveste).
Acum cateva zile am vrut sa probez niste seminte, sa vad daca incoltesc. Astfel ca am pus intr-o forma de plastic ramasa de la bomboane de ciocolata niste seminte de linte de diferite feluri si naut cumparate din comert (pe suport de vata imbibata in apa)- in piata n-am gasit la tarani asa ceva. Si iata ca un soi de linte a fost mai hotarata si si-a dat drumul. Puiu le urmarea zilnic si exclama "niiiii! inca o floricica!" Ieri le-am transplantat in ghiveci, ca sa vad ce se intampla. Poate vom manca linte din productia proprie anul acesta.
Experimentul fiind partial reusit, il repet azi cu mai multe boabe pe care le am in colectia din camara. Am aranjat frumos mazare, vre-o 2 feluri de fasole (uscate luate din piata), linte rosie, naut. E chiar simpatica cutiuta . Lui puiu o sa-i placa!
Ca regula in general- daca lasi in apa 1-2 zile fasolea si mazarea (si alte boabe - dar porumb si floarea soarelui nu) inainte de plantare economisesti o groaza de apa (care in mod normal o folosesti, caci uzi mai des pana incep sa iasa plantele din sol). Pe de alta parte e fantastic cum se crapa boaba si din acelasi loc pornesc in 2 sensuri opuse o tija de tulpina si o tija de radacina.
Puiu deja le-a studiat. Consider ca a invatat ceva util (mai util decat sa spuna poezia fara greseala la carnaval- pe care oricum l-a ratat din cauza mucilor).
Ati auzit de sir Ken Robinson? Domnul este un lider la nivel mondial in dezvoltarea educatiei, a inovatiei si creativitatii.
Iata o scurta prelegere a dansului - o dedic tuturor parintilor care vor ca copilul lor sa mearga la cea mai buna scoala, sa fie cuminte si sa ia note mari dar si acelora care s-au prins ca poate nu e cel mai bun plan pentru copiii lor.
Changing Education Paradigms

2 comentarii:

  1. da, imi aduc aminte de experimentul cu fasole de la scoala! oare nu s-ar putea face asa muguri - de soia sau fasole sau ... cate si mai cate ?
    cutia e foarte draguta intr-adevar.
    (daca as avea copii i-as da la scoala mea de-acasa :)), apropo de scoala )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca iti poti face acasa muguri din ce seminte vrei (germeni), din care iti faci salate. exista si mici germinatoare pe la magazinele naturiste- nise cutii de plastic cu mai multe etaje la care le schimbi apa zilnic.

      Ștergere