25 iulie 2011

Castraveti murati pentru la iarna



Am inceput sa punem pe iarna... castravetii pproduc deja mai mult decat razbim sa mancam 2 familii. Bucatarul nostru e mare fan castraveti murati, la fel e si puiu. Mai demult credeam ca pentru a pune pe iarna trebuie sa fii mare gospodina priceputa si ca pusul muraturilor necesita munca asidua. Nu e deloc asa. Poate fi chiar o joaca, mi se pare relaxant.
Bucatarul nostru a spelat castravetii, l-a ajutat si  puiu ,  i-a indesat foaret bine in borcane si a pus urmatoarele (cantitati- la ochi): ienibahar, piper, boabe de mustar, corinadru, hrean, foi de dafin, cimbru, bate de  marar, boabe de struguri verzi.
A fiert 4 litri de apa cu 6 linguri de sare pana au dat un clocot. A lasat sa se raceasca un pic ca sa nu crape borcanele si a turnat apa cu sare. a legat borcanele cu celofan(el il umezeste - astfel il poate intinde mai bine) si peste  a pus o hartie (ziar reclama) ca insectele sa nu sparga celofanul si sa se strice muraturile.
Vezi? Nu e greu! Si la iarna pica bine!

2 comentarii:

  1. Eu pun la un litru de apa.o lingura nu prea plina de sare.Important e sa nu fie sare fina..mai mult dura..se zice ca muraturile si char varza ...asa se pune..Eu nu pun doar marar,cimbru,boabe de mustar,hrean,dafin,piper..si citiva catei de usturoi..trebuie sa treaca 2-3 saptamini,puneti borcanele intr-o farfurioara mai adinca..osa lase zeama..(pina se limpezeste)apoi dupa ce trece perioada de fermentatiew....o puneti la locul pt iarna(cit mai la racoare!!)!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa va zic...puneti bete de marar chiar deasupra..ca sa nu se ridice...si NU PUNETI ARDEI IUTE?....nu cred ca o bucata ar strica la gust...pt puiu insa e mai bine sa nu puneti!!!..

    RăspundețiȘtergere