21 iunie 2011

Tarta cu fructe


A venit momentul sa va dezvalui secretul despre ce inseamna pentru noi fele-apa-fele-viz. Tradus in romaneste mot-a-mot este "jumatate-apa-jumatate-apa". Pentru noi are un sens aparte, insemnand convietuirea dintre o romanca (eu) si un maghiar (bucatarul nostru). Dar mai nou a aparut si puiu, care ne demonstreaza ca este si ell un "fele-apa-fele-viz".
Va redau o conversatie intre puiu (2 ani si 4 luni) si verisorul "Aiec" (7 ani si o luna).
Puiu (nemultumit ca i s-a luat jucaria) :"Bidiaz!!!" miscandu-si aratatorul (adica un fel de "vezi numa' vezi")
Aiec: "Tu bidiaz", cu acelasi gest
Puiu: "Puiu nu bidiaz, Aiec bidiaz".
No, dupa parerea voastra vorbeau romaneste? sau "fele-fele?"
Asadar, tarta cu fructe, pretextul de a scrie blogul. :)
Mama e maestra! Aluatul de tarta este bun si pentru biscuiti.
Aluat: 2 oua intregi, 100 gr zahar pudra, 200 gr unt, 400 gr faina, praf de copt, coaja de la o lamaie. Toate aceste ingrediente le amesteca si le framanta pana iese un aluat fraged. Il pune la frigider sa se raceasca cam o ora (sau de seara pana dimineata) ca sa il poata intinde.
Umplutura: separat fierbe 7 cani de cirese fara samburi cu una de zahar, putina apa si cand sunt aproape gata adauga 3 linguri de amidon. Il ia de pe foc si il pune la racit.
Tava o da cu unt, intinde cam 2/3 din aluat ca pe o foaie, peste el toarna maglavaisul de cirese si apoi incepe sa croseteze (vezi bridele din poza). Deasupra il unge cu ou batut ca pentru papara in care a bagat o lingura de lapte.
A facut o tarta mare cu cirese si una mica, speciala pentru puiu, cu capsuni.
Imi place aceasta tarta caci in prima zi aluatul e crocant, iar in a doua incepe sa se inmoaie si sa se mai imbine gusturile. Iar in ambele zile e delicioasa!

Un comentariu:

  1. BIDIAZ...=vigyázz!(ai grija)...oare asta a vrut sa spuna nepotul meu?....Imi cam inchipui cum converseaza ei doi..ce repede a trecut timpul..deja gindeste,speculeaza,se cearta,...scumpul de el...la noi acum gabi e bucatar,dar numai cu prajiturile,dulciurile(putea sa o faca cu 20 de ani in urma)num-as fi suparat de loc:)

    RăspundețiȘtergere